23 Mayıs 2015 Cumartesi
DOWN SENDROMU nedir ?
DOWN SENDROMU
Down Sendromu çocuğunuzun vücudunda ki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma , yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
Down sendromlu çocuğun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir.Fakat unutmayın ki bazı çocukların sarı saçlı bazılarının renkli gözlü olması gibi çocuğunuzun da Down Sendromlu olması genetik bir farklılıktır.
Down sendromu konusunda iki şey kesindir.Birincisi Down Sendromunun kaynağı anne baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan her şey çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz.İkincisi diğer çocuklar gibi Down sendromlu çocuklarında kendilerine özgü kişilikler yetenekleri ve düşünceleri vardır.Diğer çocuklar gibi onlarda farklı kişiliğe sahip bireyler olarak büyüyeceklerdir.
DOWN SENDROMU NASIL OLUŞUR ?
Genlerimiz birbirine kromozom denilen çubuklarla bağlıdır.Çoğumuzun her hücresinde 46 kromozom bulunmaktadır.Kromozomlarda çiftler halinde kümelenmişlerdir, yani hücrelerimiz 23 çift kromozoma sahiptirler.
Kromozom çiftlerimizin biri annemizin yumurtasından diğeri ise babamızın sperminden gelmektedir.Kromozomlar ikişerli gruplar halinde 23 çift olarak denge halindedirler.
Herhangi bir nedenle bu çiftlerin fazla kromozoma sahip olması dengeyi bozacaktır.Bu durum yani 3 kromozoma sahip olma Trizomi olarak tanımlanır.
Down sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21. kromozom halkasında oluştuğundan bu oluşum embriyo geliştikçe yeni oluşan hücrelere aktarılır ve hücrelerin fazladan bir kromozoma sahip olmasına neden olur.
ESRA KEŞ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder