29 Mayıs 2016 Pazar




Down Sendromu Fiziksel Özellikleri
  • Saclar genelde seyrek ve düzdür.
  • Yüzleri oval ve yassıdır.
  • Hava sinüsleri tam olarak gelişmediği için,sık sık burun tıkanır.
  • Gözler dar ve çekiktir.
  • Kulaklar küçük olabilir.Dış kısmı genellikle kıvrılmıştır.Orta kulak iltihabı yaygındır.Bu durum işitmede hasara yol açabilir.
  • Ağızları küçük ve dudakları incedir.
  • Bebeklik ve erken çocukluk dönemi boyunca deripütürlüdür. Derileri esneklikten yoksundur.Kolayca gevşer ve sertleşir.
  • Eller ve ayaklar küçük,kısa,geniş,düz,kare biçimindedir ve küttür.Parmaklar kısadır.Kasları zayıf olarak dünyaya gelir.Vücutlarındaki genişliğin yanı sıra esnek olma eğilimindedirler.
  • Down sendromlu bebeklerin %40 ında kalp rahatsızlığı söz konusudur.
  • Down sendromlu çocuklarda tiroid problemleri diğerlerine oranla daha fazladır.Yaş ilerledikçe tiroid problemlerinin arttığı tespit edilmiştir.Buda düşünme yavaşlığı,zihin karmaşası,kabızlık,saç dökülmesi vb. türünden sorunlar çıkarmaktadır.Tiroid hormonu tedavisi ile üstesinden gelmek mümkündür.


                                                                ESRA KEŞ 


14 Mayıs 2016 Cumartesi







   Kısa filmin başında minik kız babasını ne kadar sevdiğini ona olan hayranlığını anlatan bir yazı yazıyor ve babası da kızının kendisi için yazdıklarını okumaya başlıyor. Ancak liste ilerledikçe aslında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ve küçücük kalbiyle babasının kendisi için yaptığı şeylerin farkında olduğunu görüyoruz.

   Ne mutlu fedakar babalara,gönlü yüreği kendilerinden kat be kat büyük babalara...çocukları için her türlü cefaya katlanan eli öpülesi babalara...
   
   Birisi de benim koca yürekli, merhametli biricik babam... Sahip olduğum en değerli,en kıymetli varlığım...Onun gibi olmaya can attığım,yolunu yolum benimsediğim koca çınarım...Canım babam...:)


                                                                           ESRA KEŞ

1 Mayıs 2016 Pazar




OTİZMİ OLAN BİR ÇOCUĞUN NE YAŞADIĞINI ANLAMAK


   
   Takıntılı davranışlar kolayca tanınabilen ve başladıktan sonra ne zaman sona ereceği belli olmayan ve tekrar tekrar tekrarlanan davranışların bazılarıdır.Örneğin oturur ya da ayakta durur vaziyette sallanma,parmak ısırma ,kafa sallama,el vurma,çevirerek oynama,nesneleri fırlatma,kendi etrafında dönme gibi.
   Otistik bireylerin zaman zaman takıntılı davranışları neden yaptıkları tam anlamıyla anlaşılmamaktadır.Ancak boş kaldıkalrı zaman bu davranışları yaptıkları düşünülmektedir.
   Dolayısıyla takıntılı davranışlar çoğu zaman can sıkıntısına karşı bir uğraş olmaktadır.Böyle durumlarda takıntılı davranışları önleyebilmak için kişiye yapabileceği ilginç uğraşlar verilebilir.
   Sallanma,çevirerek oynama gibi davranışları ilk ortaya çıktığı anlarda yapılandırılmış etkinlikler bireyin günlük rutinine eklenebilir.Ancak daha ileri düzeyde ve yoğunluktaki takıntılı davranışlar için daha işlevsel davranış değiştirme uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir.
   Bazı takıntılı davranışlar ise dışarıdan gelen uyarıcılara karşı bir koruyucu olarak ortaya çıkmaktadır.

                                                                         ESRA KEŞ